Tag på sommerferie 100 år tilbage i tiden – i Mosbjerg.
22. juni 2023Hvilken historisk kvinde fortjener en mindesten i Sct. Knuds Kilde?
28. juni 2023Sommerferie 2023 – for børn og voksne
Sommerferien på Vendsyssel Historiske Museums afdelinger i Hjørring, Hirtshals og Mosbjerg byder på masser af oplevelser for både store og små.
I HJØRRING:
Den Gamle Købmandsbutik er åben og betjent tirsdag til søndag fra kl 11 til 15. Tag børn og børnebørn med ind og besøge Hjørring gamle købmandsbutik, og vis dem hvordan dagligvareindkøb foregik før supermarkederne gjorde deres indtog. I den gamle købmandsbutik på Vendsyssel Historiske Museum kan man opleve en autentisk købmandsbutik anno 1950’ernes Hjørring. SE MERE.
Søndag d. 9. juli er der Store Lege-/Spilledag på museet. Kom og prøv de gamle lege: Styltegang, dåsekast, trillen med tøndebånd og kasten med hestesko. Du kan også prøve gamle brætspil, stigegolf, kæmpe-yatzy, klodsmajor eller sorteper. Vores hyggelige café er naturligvis åben og tilbyder denne dag gratis saft til børnene. Samtidigt er der også Bedsteforældredag: Tag dine børnebørn med på museet, og giv dem en ekstra historie med på vejen, når du ser noget, som du selv har oplevet. Vi har hyggelige aktiviteter i vores familierum. Vores café har denne dag noget særligt på menukortet til fornuftige priser. SE MERE.
Se også vores mange fine udstillinger, som f.eks.: I SKYGGEN, FORBRYDELSENS ANSIGT, DØDENS TEATER og VENDSYSSEL BESAT. Se alle vores udstillinger HER.
I HIRTSHALS:
Alle HVERDAGE fra kl. 10 til 15 i juli kan du i Hirtshals Museums have opleve HAVEAKTIVITETER, hvor nogle af fiskeriets uundværlige håndværk blive udført på gammeldags manér. Pensionerede fiskere og vodbindere demonstrerer bl.a., hvordan man slår reb og bøder net. Desuden er flaskeskipperen i færd med at producere flaskeskibe, og hvis sulten skulle melde sig, så kan du købe en lækker fiskeplatte fra Fiskekrogens bod i haven. Kom og mærk den hyggelige og afslappede atmosfære, hvor medlemmerne af Haveholdet altid er klar til at fortælle røverhistorier fra de syv have på vendelbomål, mens det i haven summer af aktivitet. Måske vil de endda være villige til at oversætte til forståeligt rigsdansk, hvis du spørger pænt. Overskuddet fra de solgte sommerhusflag, hængekøjer, fiskeretter mv. går til lokale plejehjem og foreninger, andre frivillige grupper mv., der yder en indsats til gavn for Hirtshals og omegn. SE MERE.
Alle ONSDAGE i juli kan du komme til SMAGEN AF HIRTSHALS kl 10.30 på Hirtahals Museum: Ingen har rigtig smagt på Hirtshals, før de har smagt en bjesk fra byens museum. Oprindelig var det Bjesk-Signe, der stod for produktionen af bjesk til de lokale i byen – ja, faktisk også til private og firmaer langvejs fra. Senere blev Signes tradition med at forvandle folks medbragte Brøndum Snaps til bjesk flyttet til ”laboratoriet” på Hirtshals Museum, og således har museet gennem mange årtier fungeret som bjeskens bankende hjerte i Hirtshals. Der vil ved denne lejlighed blive fortalt om, hvorfor bjesken i sådan en grad har vundet indpas i Hirtshals, om hvordan vi på museet laver bjesken, og af hvilke planter. SE MERE.
BUNKERMUSEET:
Søndag til torsdag kl. 14 til 15.30 i skolernes sommerferie kan du blive klogere på de tyske bunker i Hirtshals, som var meget stærkt befæstet under Anden Verdenskrig. Kom med rundt til nogle af de 70 lokaliteter, der er i tyskernes gamle 10. Batteri – vi ser på udstillinger i beboelsesbunkere, hospitals- og køkkenbunker og meget mere. Vi vil på rundvisningen også færdes i løbegravene mellem bunkerne og måske få en fornemmelse af, hvordan det var at være tysk soldat i dette lille hjørne af den store krig.
NY UDSTILLING: Den nye udstilling i informationsbunkeren giver et godt overblik over bunkeranlæggets historie. Tekst og billeder fortæller om Hirtshals under besættelsen, havnens strategiske betydning, bunkerbyggeriet i og omkring byen samt om Atlantvolden i Danmark og langs den europæiske vestkyst. Ud fra et lokalt udgangspunkt formidler udstillingen kystbefæstningen under Anden Verdenskrig. SE MERE.
RUBJERG KNUDE FYR:
Her besvares alle de spændende spørgsmål om fyret: Falder fyret alligevel snart i havet? Hvor kommer sandet fra, og hvor er det på vej hen? Gennem små eksperimenter finder vi ud af, hvad sandet egentlig består af, og hvordan man kan dæmpe sandflugten. Naturvejlederen fortæller om fyrets dramatiske historie, kampen mod sandflugten og dannelsen af det imponerende landskab.
Dette sker tirsdage den 27. juni, 18. juli, 25. juli, 1. august og 8. august, klokken 10.30 til 12. SE MERE.
LØNSTRUP:
ONSDAG d. 19. og 26. juli fra kl. 13 til 16, kan familiemedlemmerne være aktive sammen på stranden ved LØNSTRUP, når vi afholder FANGST I STRANDKANETEN. Her kan du låne et rejestrygenet, og med det i hånd kan du fange rejer og småfisk. Herudover fanger vi nok nogle krabber. Fangsten samles i et lille akvarium, og der fortælles om fangsten. SE MERE.
MOSBJERG:
Husmandsstedet er beboet i Mosbjerg fra uge 26 til 32. Oplev på nært hold, hvordan man levede på landet gennem den første halvdel af 1900-årene, når husmandsstedet på Landskabs- og Landbrugsmuseet igen i år er beboet. Her lever familier i skolernes sommerferie fra uge 26 til og med onsdag i uge 32, som man gjorde i første halvdel af 1900-årene; dvs. uden radio, fjernsyn, køleskab, smartphone, tablet eller anden form for moderne bekvemmelighed. Dagen går bl.a. med at tilberede dagens måltider på gammeldags manér, passe dyrene, arbejde i marken og holde køkkenhaven. Således har gøremålene og samværet i familierne her en ganske anden form, end i dagligdagen anno 2023. SE MERE.
Lørdag d. 1. juli fra kl. 9, kan du opleve hvordan Foreningen Bilauget v/Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg slynger honning, om naturen vil. Der er også rig mulighed for samtidig at nyde naturen i området, og man er velkommen til at medbringe madkurv i området og få en fin familietur ud af det. Bilauget sælger naturligvis også den nyslyngede honning! SE MERE.