
Dødens Teater
Mørke moser. Knogler i dyndet. Tavse kranier. I Dødens Teater træder du ind i en verden, hvor liv og død smeltede sammen i dramatiske ritualer. Gennem mere end ti udstillingsrum fortælles den fascinerende og foruroligende historie om de mennesker, der blev ofret til guder, ånder og forfædre – og om det samfund, der kendte deres ansigter.
Vendsyssel er det sted i Danmark, hvor der er fundet flest menneskeofringer fra oldtiden. Museets samling rummer spor efter mere end 60 ofre: mænd, kvinder og børn, hele skeletter, løse knogler og afpillede kranier. De blev lagt i mosen som gaver – ikke kun for at sikre høst eller helbred, men for at opretholde selve verdens orden.
Særligt for Vendsyssel er fundene af rene kranier uden underkæbe og fortænder. De vidner om en lokal kraniekult, hvor menneskehovedet blev opbevaret i hjemmet i generationer og opfattet som levende – et medium mellem mennesker og det overnaturlige. Først senere blev det deponeret i mosen som en del af større ritualer.
Udstillingen trækker tråde mellem arkæologiske fund, mytologiske fortællinger og ny forskning i DNA og kulstof-14. Den tager dig med fra drabet til ofringen og videre ind i den rituelle brug af døde kroppe og hoveder. Her møder du Vittrupmanden, Klæstrupholmmanden, de seks fra Svennum og de tre fra Vibsig – og får indblik i det komplekse forhold mellem vold, tro og samfund i en fjern fortid.
Udstillingen er kommet i mål takket være generøse bevillinger fra Spar Nord Fonden, Augustinusfonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Nordea Fondens Lokalpulje.
