Dødens Teater

”Dødens Teater” – om jernalderens mosefund fra Vendsyssel. Gennem mere end 10 store rum i den gamle ”Provstegård” foldes fortællingen om moseofringerne ud, og vi kommer som nutidsmennesker helt tæt på det store drama, som har udfoldet sig omkring disse menneskers liv og død for mere end 2000 år siden.


Vendsyssel Historiske Museums samling bugner bogstavelig talt af moselig, næsten hele skeletter, løse knogler og kranier. De stammer fra mere end 60 mænd, kvinder, unge, gamle og børn. Museets forskning peger på, at menneskeofringer var en vigtig del af vendelboernes åndsliv i jernalderen. At dømme efter de mange fund har det været en praksis, som alle har kendt til. Som noget helt særligt for Vendsyssel har der her i landet været en decideret hovedkult, hvor selve kraniet har indgået som et centralt element i komplekse, religiøse ritualer.


Som en helt særligt element i udstillingen har Vendsyssel Historiske Museum fået mulighed for at låne ”Stidsholtkvinden” fra Nationalmuseets samling. Kvinden fra Stidsholt syd for Sæby blev fundet i en mose i 1859 og er et velbevaret moselig med hud og hår bevaret. Som gæst i udstillingen kan man komme helt tæt på det halshuggede kvindehoved, som for første gang nogensinde bliver udstillet i Nordjylland.


Udstillingen er kommet i mål takket være generøse bevillinger fra Spar Nord Fonden, Augustinusfonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Nordea Fondens Lokalpulje.