DETEKTORFUND OG DANEFÆ

Museet er glade for de mange aktive detektorførere, der er i Vendsyssel. I disse år skrives der meget ny historie med baggrund i de mange fund og vil gerne have alt til gennemsyn.

Jeg har fundet danefæ - hvad gør jeg?

På museet bliver genstanden nærmere bestemt og fundstedet registreret. Oplysningerne om genstanden indgår fremover i det samlede fundregister, og fundet har derfor bidraget med endnu en lille flig af viden om vores historie.

I nogle tilfælde vil man efterfølgende kunne få genstandene med hjem igen, i andre tilfælde vil Vendsyssel Historiske Museum bede om, at genstandene kommer til at indgå i museets samling, og i andre tilfælde kan der være tale om danefæ.

De genstande, der kan være danefæ, sender Vendsyssel Historiske Museum videre til Nationalmuseet som vurderer, om genstanden skal erklæres for danefæ. Bliver genstanden erklæret for danefæ vil den indgå i Nationalmuseets samling. Til gengæld modtager finderen en dusør for fundet.

På Vendsyssel Historiske Museum bliver alle detektorfund sagsbehandlet i DIME (digitale metaldetektorfund)

DIME er et fantastisk system, hvor man opretter sig som bruger på en PC. henter appén DIME i App-store eller Google Play og logger ind på sin brugerprofil, sig ja til systemet må bruge GPS og kamera. Når det er gjort, er man faktisk klart til at tage koordinator af sine fund ude på marken, dette gælder også genstande som glasperler, rav, flint, hvæssesten mm. Husk ALTID at vente med at gemme koordinator til nøjagtigheden er nede på 3-4m.

Når man kommer hjem fra marken, kan man logge på sin profil på en PC eller mobil og redigere fundene, tilføje information, billeder osv. og trykke færdig.

Museet holder med mellemrum kurser i DIME i de lokale foreninger; Detektor Vendsyssel og Nordjysk Detektorforening, så meld dig gerne ind i én af de to foreninger, eller begge to.

Meget mere information om DIME kan ses på hjemmesiden.

Vi anbefaler at alle fund indleveres i lynlåsposer 7x10 cm. med skrivefelt og fundsedler udprintet fra DIME.

Vi henstiller til at folk træffer aftale om indlevering af fund, eller har spørgsmål om detektorfund og lignende ved:

Arkæologisk Assistens
Michael Ejstrup Nielsen
28886901
30388647
men@vhm.dk

Vi henviser i øvrigt til Nationalmuseets hjemmeside.