UDSTILLINGER

Her kan du se hvilke udstillinger du kan opleve, når du besøger Vendsyssel Historiske Museum i Museumsgade 3 i Hjørring.
I Skyggen

”I Skyggen”, om de første kvindelige fotografer i Danmark, Færøerne og Island. Udstillingen præsenterer 10 kvindelige fotografer og deres virke i perioden 1872-1925. En af de kvindelige fotografer, som skildres i udstillingen, er Kirstine Lund, som havde atelier i Jernbanegade i Hjørring og i Lønstrup. Kirstine Lund var blandt byens mest markante og entreprenante erhvervskvinder og formåede som alenemor at skabe sig en blomstrende forretning i byen.

Se mere HER
Forbrydelsens Ansigt

I 2022 var det 200 år siden blev den sidste henrettelse i Hjørring gennemført. Historien var og er dramatisk: Thomas Bisp tog livet af sin kone med rottekrudt, fordi han havde forelsket sig i tjenestepigen Ane Margrethe. I arresten i Hjørring blev Ane Margrethe gravid med Thomas’ barn, og efter henrettelsen af Thomas Bisp blev Ane Margrethe sendt til Viborg Tugthus, fordi hun ifølge retten havde tilskyndet Thomas Bisp til at forgifte sin kone.

Se mere HER
Dødens Teater

”Dødens Teater” – om jernalderens mosefund fra Vendsyssel. Gennem mere end 10 store rum i den gamle ”Provstegård” foldes fortællingen om moseofringerne ud, og vi kommer som nutidsmennesker helt tæt på det store drama, som har udfoldet sig omkring disse menneskers liv og død for mere end 2000 år siden.

Se mere HER
Vendsyssel Besat

Den 9. april 1940 besatte tyske tropper Vendsyssel – en landsdel, der skulle vise sig at være af væsentlig strategisk betydning for besættelsesmagten. De næste fem mørke år skulle besættelsesstyrkerne og vendelboerne få en fælles hverdag til at fungere. Gennem en række nedslag fortæller udstillingen ”Vendsyssel Besat” om besættelsen 1940-1945.

Se mere HER
Skattekisten - 125 års jubilæumsudstilling

Udstillingen er kernen i VHM`s nuværende serie af udstillinger. Det er her, trådene bindes sammen fra egnen. Og hvilke tråde. Mange historier fortælles levende og godt af museets medarbejdere på infoskærme. Der er også eksempler på det gamle vendelbomål. Tag hørebøfferne på og se om du eller dine børn kan følge med og forstå. Genstande fra før og nu, høj og lav fortæller om det liv, der er levet her i Vendsyssels gennem århundreder, sågar årtusinder. Se mere HER
Oldtidsudstillingen (udstilling er ved at blive nedtaget, og man kan opleve tomme lokaler og montrer)

Udstillingen er opdelt i oldtidens forskellige perioder – sten- bronze- og jernalder – og fortæller historien om, hvordan det vendsysselske landskab og samfund ændrede sig fra de ældste tider og indtil oldtidens slutning – hvad levede man af, hvordan boede man og hvad troede man på? Gennem museets udstilling af flintredskaber, smykker, våben, keramik og offerfund kommer man helt tæt på fortidens menneske.

Se mere HER
Museumshaven og Urtehaven

Museumshaven, og især Urtehaven, er et besøg på museet værd i sig selv i sommermånederne. I haven kan man se stendysser fra stenalderen, og i urtehaven kan man se det store udvalg af lægeurter fra en svunden tid.

Se mere HER
Den Gamle Købmandsbutik

Her kan du gå på opdagelse i en købmandsbutik som den så ud i 1950'ernes Hjørring.

Butikken er åben og betjent i skolernes ferier.

Se mere HER