Forbrydelsens Ansigt - Historien om Thomas Bisp og den strengeste straf i Danmark

I 1822 var Thomas Thomassen Bisp den sidste, der blev dødsdømt i Hjørring. Han blev henrettet og lagt på hjul og stejle. Hovedet blev sat på en stage. I dag opfatter de fleste nok henrettelsen som et makabert skuespil. Men hans historie viser, at synet på lovens strengeste straf allerede var under forandring i samtiden. Oplysningstidens tanker var omsider kommet til Vendsyssel. Thomas’ straf blev nemlig mindre grusom, end der var lagt op til.

Rammefortællingen i denne udstilling handler om den strengeste strafs historie i Danmark. Den har fra middelalderen haft som formål at opretholde freden i samfundet. Den skulle gengælde, afstraffe og understrege statsmagtens voldsmonopol. I Danmark blev synet på dødsstraf ændret i løbet af 1800-årene. Til sidst afskaffede man dødsstraffen – og genindførte den for en stund i kølvandet på en af nationens største kriser.

Historien om Thomas Bisp handler ikke kun om en henrettelse. Den er også fortællingen om et ulykkeligt trekantsdrama, der endte med mord. Gennem retssagen mod Thomas Bisp kender vi i dag historien i detaljer. På grund af det bevarede kranie kan vi sætte ansigt på den morddømte. Thomas Bisp vil derfor altid blive husket som forbrydelsens ansigt.