I Skyggen - de første kvindelige fotografer

”I Skyggen”, om de første kvindelige fotografer i Danmark, Færøerne og Island. Udstillingen præsenterer 10 kvindelige fotografer og deres virke i perioden 1872-1925 og er en vandreudstilling produceret af Museum Østjylland.

En af de kvindelige fotografer, som skildres i udstillingen, er Kirstine Lund, som havde atelier i Jernbanegade i Hjørring og i Lønstrup. Kirstine Lund var blandt byens mest markante og entreprenante erhvervskvinder og formåede som alenemor at skabe sig en blomstrende forretning i byen.

Kirstine Lund var som fotograf moderne og nytænkende i sin måde at skabe levende og legende fotos på, så på alle måder er det vigtigt at få trukket hende ”ud af skyggen”.

I forbindelse med lånet af udstillingen fra Museum Østjylland har Vendsyssel Historiske Museum udvidet udstillingen med museets egne fotografier, kameraer og genstande, der illustrerer hentes tætte samarbejde med hendes genbo, museumsleder J.J. Lønborg Friis. Sammen dokumenterede de landsdelens kulturhistorie gennem en række opstillinger, der viste, hvordan forskellige redskaber blev brugt, og hvordan man klædte sig i første halvdel af 1800-tallet.

Udstillingen kan ses på Vendsyssel Historiske Museum fra fredag den 10. marts 2023 og de næste to år.