fbpx
04 – Ting fra møllen
12. april 2020
06 – En jernbaneskinne
24. april 2020
04 – Ting fra møllen
12. april 2020
06 – En jernbaneskinne
24. april 2020

05 – Et lille stykke Anden Verdenskrig

Holm, 70, pensionist fra Hjørring:

“Under 2. verdenskrig fik tørveproduktionen et stort opsving, fordi udenlandsk kul ikke længere kunne importeres. Indvindingen fortsatte op i 1960’erne, indtil forsyningssituationen var normaliseret.

Min far, Harald Christiansen, var i somrene 1943 og 1944 ansat i Store Vildmose, hvor man producerede æltetørv. Tørvegraverne boede på Tylstrup Hotel og kørtes hver dag på lastbil til og fra arbejdsstedet.

Under garvearbejdet fandt min far et stykke aluminium og var ikke spor i tvivl om, at det måtte stamme fra et forulykket fly. Findestedet har senere kunnet sandsynliggøre, at her stod han med et stykke af det to-motors Armstrong Whitley Mark V bombefly, der den 26. april 1940 styrtede ned i ”Fenne 8” efter at være blevet ramt af tysk antiluftskyts.

Flyet var det ene af to, der fra en flyvebase i Yorkshire var sendt på et rekognoscerings- / angrebstogt på flyvepladsen ved Rørslet. Fire mand mistede livet ved styrtet. De ligger begravet i en fællesgrav på Vadum Kirkegård. Èn mand, Sgt. Vincent Herbert Barr, overlevede ved i sidste øjeblik at springe ud med faldskærm men landede uheldigvis overskrævs på et pigtrådshegn. Han overlevede fem år i tyske krigsfangelejre og kom hjem efter krigens afslutning.

Jeg husker det stykke aluminium, fra jeg som knægt blev fortalt om fundet. I alle årene gemte min far det, indtil han for nogle år siden flyttede på plejehjem. Han gav mig det i hånden og sagde: ”Mange har betalt den højeste pris for vores frihed og demokrati. Værn om det!”

Metalstykket vil sammen med dets historie gå videre til efterfølgende generationer.”

>> SE FLERE HISTORIER I ONLINEUDSTILLINGEN “MIT MUSEUM” HER!!!