fbpx
09 – Sybordet
14. maj 2020
09 – Sybordet
14. maj 2020

10 – Det Gamle Køkken

Edith, 71, pensioneret lærer fra Hjørring:

“Jeg er vokset op på et lille husmandssted på Ærø, med lidt gamle forældre. Jeg har tænkt meget over min mors arbejde som husmor. Det var en del anderledes end mit eget er blevet.

Da jeg flyttede hjemmefra som 18 årig i 1967, havde vi endnu ikke køleskab, maden blev opbevaret i et spisekammer i midten af huset, det var derfor en smule køligt. Vi var selvforsynende med mange fødevarer, mælk kom dagligt direkte fra stalden, æg ligeledes. Kartofler og grøntsager fra have og mark. Kød var ofte høns og kyllinger, samt gris fra hjemmeslagtning. Dette plus frossen frugt og grøntsager blev opbevaret i en andelsfryser, som meget praktisk lå på min skolevej, så jeg havde tit “bud” med.

Der ud over kom der ugentlig 3 biler rundt med salg: 1)Bager med frisk rugbrød, men ofte bagte min mor selv franskbrød og kage. 2) Fiskehandler med friske fisk. 3) “Fedevarehandler” som solgte ost og pålæg, f.eks leverpostej, spegepølser og røget lammekød og bacon til flæsketerninger. Deuden specialiteter som bananer.

Men nu til billedet. Ophænget er rester af min mors køkkengrej, som hang i spisekammeret, og som nu hænger som minder i mit bryggers. Der var et større udvalg af trægrydeskeer, nogle så gamle, så træet var slidt en del op, dem gemte jeg ikke. Den blå hulske og den store suppeske (plet) blev meget ofte brugt, vi fik ganske ofte hønsekødsuppe og grønkålssuppe. Den runde træstøder blev brugt, når der blev lavet kartoffelmos og hertil hørte masser af persille. Den og grønkålen blev hakket med den krumme kniv i en særlig træbakke med kanter, den har jeg heller ikke gemt.

Der var ikke nogen former for maskiner, flødeskum blev pisket med en hjulpisker eller købt færdigt på mejeriet. Flødeis var sjælden, men blev af og til lavet om vinteren med hård frost udendørs. Rasp blev malet med kagerulle af eget brød. Bemærk også den primitive dåseåbner , proptrækkeren og klejnesporen.

Vi levede godt, men jeg tænker stadig på min mors slid, ofte blev kød hakket i den hånddrevne kødhakker, ligesom medister var hjemmelavet, der var altid to retter mad, meget ofte hjemmelavet frugtgrød. Grønærter blev bælget og frosset, asier syltet og marmelade kogt.
Desuden var vi uden støvsuger, og minus indlagt vand (bad og toilet) og vaskemaskine. I min tidlige barndom stod den på gruekedel og vaskebræt, det blev dog udskiftet til gaskedel og en vaskemaskine der “gik på omgang” trukket på hjul. Naturligvis havde vi ej heller opvaskemaskine, opvaskevand skulle varmes på gas eller i kakkelovnen, som også skulle passes om vinteren.

Ja, og så blev der strøget, rullet og lappet, og endelig var min mor medhjælpende i landbruget.

>> SE FLERE HISTORIER I ONLINEUDSTILLINGEN “MIT MUSEUM” HER!!!