fbpx
02 – Forlovelsesgaven
5. april 2020
02 – Forlovelsesgaven
5. april 2020

01 – Kims bibel

Kim, 44, Hjørring, grafiker

I min reol står en gammel bibel fra 1876. Formentlig i slutningen af 1980’erne købte min mor den i Laid’s Shop i Østergade i Hjørring, da butikken stadig solgte brugte bøger, blade mv.

Bogen er laseret og sat sammen med tape for at holde bogblok og ryg sammen. Jeg kan forestille mig at den er blevet læst flittigt i af dens første ejermand, Kristen Jensen Feldbjerg. På første side er der en håndskrevet hilsen til ham, og jeg gætter på, at det måske er en konfirmationsgave fra hans forældre. På næste side er der en navneliste med datoer, der springer få år, så måske er biblen gået i arv ved konfirmationer ned gennem familien.

Det er en smuk bog som emmer af historie fra dem som har haft dem mellem sine hænder. Den har fulgt én familie igennem generationer, og har været brugt i livets glæder og sorger; lige fra barnedåb og konfirmationer, til bryllupper og begravelser.

D. 9. marts 1996, som ung mand på tyve år, fanger bogen min interesse, og jeg begynder at bladre i den – hvorfor husker jeg ikke. Jeg kan ikke rigtig læse de gotiske bogstaver, og biblens ord interesserer mig ikke, men jeg opdager, at der er små spor fra tidligere ejere i den. Imellem siderne finder jeg glansbilleder, papirslapper, et salmehæfte fra en begravelse i 1907, et hår, nogle passager er markeret med blyant osv…

Så opdager jeg noget pudsigt. En lille dato er noteret i øverste hjørne på en af siderne. Der står ikke meget, blot “Søndag d. 1. marts 1896“. Det er der jo som sådan ikke noget usædvanligt ved, bortset fra at jeg som sagt sad og kiggede i bogen d. 9. marts 1996. Altså, otte dage for sent for at være PRÆCIS 100 år siden, det blev skrevet.

Måske er det derfor, jeg her knap 25 år senere, stadig har bogen i min reol og tænker “det var alligevel godt nok pudsigt”, når jeg ser den.

>> SE FLERE HISTORIER I ONLINEUDSTILLINGEN “MIT MUSEUM” HER!!!