fbpx
Hjørring Julemarked 2019
10. oktober 2019
To store bevillinger til Vendsyssel Historiske Museum til efterårets udstilling Dødens Teater
10. januar 2020
Hjørring Julemarked 2019
10. oktober 2019
To store bevillinger til Vendsyssel Historiske Museum til efterårets udstilling Dødens Teater
10. januar 2020

Nyt GRATIS magasin fra museet på gaden i dag!!!

Frugten af flere måneders forberedelse ligger nu endelig klar på Vendsyssel Historiske Museums afdelinger og forskellige steder i Hjørring og omegn. Museets nye store GRATIS tryksag ’Magasinet VHM’ er netop landet, og klar til distribution.

I knap femten år har museet udgivet et lille 16-siders blad med navnet ’VHM-nyt’, som fortalte korte historier om museet og dets virke. Dette lille blad er nu blevet opgraderet kraftigt til et stort magasin på 56 sider i A4 – i nyt design og udtryk og under navnet ’MAGASINET VHM’, der nu er spækket med gode, lange historier om vores fælles nordjyske historie, og giver et godt indblik i nogle af alle de mange kringelkroge, som museernes og arkivernes virke har.

Man kan som læser dykke ned i og blive klogere på nogle af de forskningsprojekter, som VHM er involveret i for øjeblikket. Lige nu arbejdes der f.eks. med tyskernes bunkeranlæg under den danske besættelse – kaldet Atlantvolden.

Midt i magasinet er der givet god plads til at fortælle om det overflødighedshorn af spændende foredrag, landskabsvandringer, arrangementer og byvandringer, som VHM byder på i det kommende halve år af 2020.

”Vi har med dette magasin givet plads til, at de enkelte arrangementer kan få en større omtale og dermed større opmærksomhed, og vi håber, at I vil gemme omtalen og allerede nu sætte kryds i kalenderen til de mange aktiviteter i første halvår af 2020.” siger museumsdirektør Anne Dorthe Holm.

Og så er temaet for dette nummer ”besættelsen i Vendsyssel”. I 2020 kan vi markere 80-året for Danmarks besættelse og 75-året for Danmarks befrielse. Det er mærkedage, som der på VHM festligholdes bl.a. gennem åbningen af en ny udstilling om besættelsen i Vendsyssel Skærtorsdag den 9. april og gennem foredrag og byvandringer i 2020. I maj deltager museet også i et stort Alsangsarrangement i samarbejde med Hjørring Kommune og byens øvrige institutioner. Man kan læse meget mere om besættelsen i vores del af landet i de spændende artikler om både arkæologien under besættelsen, Vendsyssel under besættelsen og de spøjse ”Sager fra kontoret for særlige anliggender”.

Besættelsen af Danmark i årene 1940-1945 bliver tilsyneladende ved med at fascinere os. Måske skyldes det, at disse fem mørke år satte sit voldsomme præg på flere generationer, og at de, der var børn under krigen, stadig kan huske og fortælle de nye generationer om deres oplevelser dengang. Heldigvis tabte Hitler krigen, og Danmark blev frit igen. Men det er til stadighed vigtigt at huske på, at vores frihed ikke er en selvfølge. Derfor er det vigtigt at markere besættelsen og fejre endnu et jubilæum for den danske befrielse.

MAGASINET VHM er gratis og kan hentes bl.a. på alle museets afdelinger, og visse udvalgte steder i Hjørring fra tirsdag d. 3. december.

MAGASINET VHM kan også læses online ved at klikke HER.