fbpx
Historisk Arkiv ferielukket hele juli
15. maj 2018
Japansk strikke-besøg på museet
19. juni 2018
Historisk Arkiv ferielukket hele juli
15. maj 2018
Japansk strikke-besøg på museet
19. juni 2018

European Bunker Day 2018

Slider 1240x500 - 35 European Bunker Day 2018

Under 2. Verdenskrig lod Hitler Atlantvolden opføre fra Norge i nord til Frankrig i syd. Denne forsvarsvold skulle beskytte de tyske tropper mod invasion fra de allierede. I dag står de grå betonbunkere tilbage. Omtumlet af naturens kræfter, fredelige og afvæbnede som en del af den fælles europæiske historie og arv. Dette markeres onsdag d. 6. juni med arrangementer langs den europæiske kyst – således også i Nordjylland, med fire gratis arrangementer – i Frederikshavn, Hirtshals, Vigsø og Hjørring.

Kunne det ikke være interessant, hvis alle syv lande, hvor der findes spor i landskabet efter Hitlers 6200 km lange forsvarslinje mod vest fra 2. Verdenskrig – Atlantvolden, gik sammen og lavede en fælles europæisk bunkerdag spækfyldt med interessante arrangementer? Det er præcis, hvad vi har gjort gennem netværksprojektet Atlantikwall Europe!

For første gang præsenteres European Bunker Day i Norge, Danmark, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig og Kanaløerne. I Danmark markerer vi dagen onsdag den 6. juni gennem et samarbejde mellem Bunkermuseum Hanstholm, Nordjyllands Kystmuseum og Vendsyssel Historiske Museum, og man kan på denne dag deltage i hele fire forskellige omvisninger i Nordjylland ganske gratis, og i kan roligt glæde jer!

Dagen starter med en guidet tur på Bangsbo Fort i Frederikshavn kl. 13.00, og kl. 16.30 fortsætter vi med en tur rundt i bunkerne omkring Hirtshals Fyr med to af de oprindelige medlemmer af Bunkergruppen Hirtshals.  Sammen vil de guide gæsterne rundt i de tyske bunkere og løbegange, hvor de vil fortælle om både historien bag det tyske hærkystbatteri og lidt om den historiske indvirkning på tyskernes dagligdag i batteriet efter de allieredes landgang i Frankrig den 6. juni 1944 – for præcis 74 år siden på dagen for European Bunker Day. Herudover vil de fortælle historien bag Bunkergruppen Hirtshals og oprettelsen af Bunkermuseet Hirtshals, hvilken begge omvisere spillede en stor rolle i. Der er i dagens anledning lagt en ny og spændende rute, hvor hidtil ufortalte historier og anekdoter fra området vil blive præsenteret.

Kl. 19.00 kan man komme med på vandring blandt bunkerne på stranden ved Vigsø. Ved Vigsø er havet gået hårdt til kysten, og næsten alle de tyske bunkere ligger nu skyllet frem i vandet eller på stranden. Bunkerne danner derfor den perfekte ramme for en fortælling om begivenhederne ved Vigsø under Besættelsen. Disse bunkere udgjorde også en af de vigtigste kulisser for ”Olsen-Banden i Jylland”, så det skal vi naturligvis også høre om.

På samme tidspunkt, kl. 19.00, vil der blive vist rundt og fortalt om bunkere og pejlere i Skibsbylejren, der for den tyske besættelsesmagt gik under navnet Marine Peil Hauptstelle, Hjörring og var den eneste hovedpejlestation i Danmark. Her opstillede den tyske marine lytte- og pejleapparater, ligesom der efterhånden også var en omfattende udviklings- og forsøgsvirksomhed på stedet. Området blev beskyttet af såvel en pansergrav, som minefelter, pigtråd, antiluftskyts, kanoner og maskingeværer. Denne aften er der præmiere på de offentlige ture i Skibsbylejren, der vil blive gentaget flere gange henover sommeren.

Fuldt program for European Bunkerday, Danmark den 6. juni 2018

Kl. 13.00            Omvisning på Bangsbo Fort v/ Kenneth Kristensen. Mødested: Bangsbo Fort, Understedvej 21, 9900 Frederikshavn

Kl. 16.30            Omvisning på Bunkermuseet Hirtshals v/ Flemming Mortensen og Peter Jensen. Mødested: p-pladsen Fyret, 9850 Hirtshals

Kl. 19.00            Omvisning i hærkystbatteriet i Vigsø v/ Jens Andersen. Mødested: P-pladsen for enden af Redningsvejen, 7730 Hanstholm

Kl. 19.00            Omvisning I Skibsbylejren v/Jens Gerstrøm. Mødested: P-pladsen overfor Ulvkærvej 113, 9800 Hjørring. Tilmelding til denne tur er nødvendig og skal ske til bunkergruppen@vhm.dk (max. 20 deltagere)

Kontakt for generelle oplysninger om European Bunker Day: che@vhm.dk