fbpx
Kartoffelopskrifter
23. oktober 2018
Nye museumsbiler i bybilledet
30. oktober 2018
Kartoffelopskrifter
23. oktober 2018
Nye museumsbiler i bybilledet
30. oktober 2018

Den originale Hartmann-spegepølse med 87 år på bagen

Hartmann-Spegepølse - Vendsyssel Historiske Museum - Hans Jørgen Hartmann - Jens Christensen - Poul Erik Christensen

Den er efterhånden blevet en ældre herre, den originale Hartmann-spegepølse. Udviklet af gode råvarer tilbage i 1931 af Hjørring-slagteren Hartmann Petersen, men stadig lige så smags- og kraftfuld i dag som dengang, og snart er den igen til at få fat på – og efter den originale opskrift.

I Den Gamle Købmandsbutik på Vendsyssel Historiske Museum sælger vi fra Hjørring Julemarked i uge 47 den smagfulde Hartmann-spegepølse i to varianter – én med, og én uden hele peberkorn. Pølsen, der er på godt 600 gram, er perfekt til det daglige smørrebrød, men passer også f.eks. til det klassiske julebord.

Opskriften er præcis den samme som i 1931, og er blevet doneret til Vendsyssel Historiske Museum af slagter Hartmann Petersens barnebarn, Hans Jørgen Hartmann. I dag kan man kun købe denne lokalklassiske spegepølse to steder – på Vendsyssel Historiske Museum, og hos slagteren i Sindal Brugs, som står for at producere den.

I gamle dage, før vi fik køleskab, blev spegepølsen hængt på krog i spisekammeret. Her kunne den så opbevares i helt op til seks måneder. Pølsen ville med tiden begynde at blive hvid, hvilket var saltet der arbejdede sig ud, men den var stadig spiselig, om end noget mere tør i det.

Slagter Hartmann åbnede sin butik i Hjørring i 1913, og butikken forblev i familiens eje i tre generationer, hvorefter den blev solgt til Slagter Bay i 2004.

På billedet i toppen ses Hans Jørgen Hartmann i færd med at skære Hartmann-spegepølsen til, flankeret af købmand Jens Christensen til venstre, og købmand Poul Erik Christensen til højre.