fbpx
Oprettelsen af Historisk Arkiv
6. maj 2016
Lundergårdgravpladsen – kontakt med Romerriget
6. maj 2016
Oprettelsen af Historisk Arkiv
6. maj 2016
Lundergårdgravpladsen – kontakt med Romerriget
6. maj 2016

Lars Nielsen (1893-1965), kunstmaler

Lars NielsenLars Nielsen var født i Mygdal sogn, men først da han kom i malerlære i Vrå, blev hans evner som kunstmaler opdaget. Herfra blev han hjulpet til et ophold på kunstakademiet, men det blev dog ikke til noget længere studium.

Lars Nielsen frigjorde sig aldrig fra Vendsyssel. Nogle år i 1920’rne opholdt han sig i Aalborg, men ellers var det Løkken, Blokhus, Hirtshals og i de senere år Hjørring, han virkede i. Han var en meget produktiv kunstner, og de senere år var det især tegningerne, der prægede hans kunst.

Han var en glimrende portrætkunstner. Han var utrolig dygtig til at finde sine modellers karakteristika, og gengav herefter ofte modellen i en let karikeret tegning, så den ikke blev til en fotografisk gengivelse. Hans periode i Hirtshals huskes bedst. Her udsmykkede han den gamle auktionshal på havnen og malede utallige malerier af havet, hvilket han blev særdeles kendt for. Ligeledes hænger mange af hans tegninger af det vendsysselske landskab i mange hjem i landsdelen.

Lars Nielsen tegnede og malede nemlig ikke for at udstille på kunstmuseer, men producerede værker direkte til kunden. Hans værker blev ofte til som betalingsmiddel, hvormed han kunne betale for eksempelvis mad, drikke og husly.

FOTO: Lars Nielsen ses til højre i billedet. Til venstre ses købmand Jens Bang fra Løkken, ca. 1925.