fbpx
Camillo Bruun 1818-1880
4. maj 2016
Hjørring børneasyl
4. maj 2016
Camillo Bruun 1818-1880
4. maj 2016
Hjørring børneasyl
4. maj 2016

Hjørring biografteater

Hjørring biografteaterHjørring biografteater

Hjørring har igen en biograf. Den ”gamle” BIO i Søndergade er revet ned, og en ny er opført på Åstrupvej.

Hvad en del hjørringgensere sikkert kan huske er, at der faktisk lå en endnu ældre biograf i Søndergade 5, før Søndergade blev revet ned. Denne biograf blev opført af Hjørring kommune i 1908 ved siden af det daværende elværk, et år efter Kinografen blev opført i Brinck Seidelinsgade, og to år efter byens første biograf, Kosmorama på Torvet, så dagens lys. Den kommunale biograf i Søndergade virkede stort set uden ændringer indtil 1950, hvor kommunen lod opføre en ny biograbygning ved siden af den gamle, som efterfølgende blev revet ned.

Følgende beskrivelse af hvordan det var at være biografgænger i Hjørring i 1940erne tyder på, at det var tiltrængt med en ny biograf:

”…nede i bunden af det stærkt skrånende gulv var fastgjort et lærred, som en osende kakkelovn i højre side havde sværtet, således at billedet blev meget uklart i denne side… Kinomaskinen var af den gammeldags, larmende slags med kulbuelys, som skulle justeres mange gange under en forestilling, ellers forsvandt lyset ganske af sig selv. Når det skete, sendte det velopdragne publikum en mand op i operatørrummet for at meddele, at nu manglede de billeder, og så blev der skruet på stængerne – og der blev lys under syden, brusen og sprutten. Døren til operatørrummet stod altid åben under forestillingerne for kulstængerne osede forfærdeligt under forbrændingen.”

Beskrivelsen af biografen i 1940erne stammer fra Mogens Heiselbæks erindringer fra sine drengeår i Hjørring.

Hjørringhistorier 03 Historisk Arkiv, Vendsyssel historiske Museum.