fbpx
VHM’s afdelinger lukket julen over
16. december 2020
Museet genåbner 21. april
23. marts 2021
VHM’s afdelinger lukket julen over
16. december 2020
Museet genåbner 21. april
23. marts 2021

Bevilling fra Nordea-fondens Lokalpulje til ”Dødens Teater”

Endnu en gang har Vendsyssel Historiske Museum modtaget fondsmidler til at realisere sine udstillinger.

Denne gang er det Nordea-fondens lokalpulje, som har bevilget 40.000 kr. til den store udstilling ”Dødens Teater” om offerkulturen i Vendsyssels jernalder for 2000 år siden. Udstillingen åbner efter planen i foråret 2021 i ”Provstegården” på museet i Hjørring.

Bevillingen fra Nordea-fondens lokalpulje skal gå til børneformidling i udstillingen. I et særskilt rum vil museet sammen med børnene forsøge at besvare nogle af de centrale spørgsmål: Hvorfor ofrede man mennesker? Hvad kan vores knogler fortælle os om jernaldermenneskets barske liv og død?

På den måde kan børnene blive klogere på sig selv og deres eget liv. Ikke mindst børn fascineres af kranier og skeletter, og udstillingen vil have en umiddelbar appel til denne målgruppe. I tilknytning til udstillingen er der også planlagt et undervisningsforløb, som kan anvendes i flere af grundskolens fag på skoler i hele landet.

Sammen med bevillinger fra SparNord-Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinusfonden kan bevillingen fra Nordea-fondens lokalpulje bidrage til at realisere den stort anlagte udstilling, som kommer til at fylde alle rum i den gamle provstegård.

Udover de unikke fund bl.a. fra Svennum Offermose ved Jerslev vil udstillingen også fortælle om Vendsyssels helt eget ”hudmoselig” – nemlig ”Stidsholtkvinden” fra Stidsholt Mose syd for Sæby, som blev fundet i 1859. Både hår og hud er bevaret, og i forbindelse med udstillingen ”Dødens Teater” vil VHM få mulighed for at udstille dette helt fantastiske fund fra den danske jernalder, som i dag indgår i Nationalmuseets samling.

Det er første gang, at ”Stidsholtkvinden” vil blive udstillet i Nordjylland og dermed første gang, at nordjyderne vil kunne opleve denne fortælling i sammenhæng med de øvrige mosefund fra Vendsyssel.