fbpx

Rommel i Hjørring

Rommel i Hjørringtir.23Jan.19:00tir.20:30

Beskrivelse

Efter tre udsolgte foredrag i Hirtshals om den tyske generalfeltmarskal Rommels besøg i Nordjylland i december 1943, afholder Vendsyssel Historiske Museum på grund af den store efterspørgsel et ekstra foredrag i Hjørring. Arrangementet afholdes tirsdag den 23. januar kl. 19.00 på Det Gamle Rådhus, Torvet 6 i Hjørring.

Aftenens foredragsholder er historiker Jens-Christian Hansen fra Vendsyssel Historiske Museum, der fortæller om personen Erwin Rommel og hans inspektionsbesøg i Danmark i december 1943. Her besøgte Rommel bl.a. det 10. hærkystbatteri i Hirtshals, der i dag som Bunkermuseet Hirtshals er et af Vendsyssel Historiske Museums velbesøgte afdelinger i landsdelen.

Hvad de færreste måske ved er, at ”ørkenræven” Rommel, der især er kendt som Hitlers feltherre i Afrika, også besøgte Hjørring ved samme lejlighed for at spise frokost. Da en af Tysklands højest dekorerede soldater befandt sig i byen, var dele af byen afspærret, herunder området omkring rådhuset.

Den nazistiske propaganda gjorde Rommel til en legende. Han var en højt dekoreret veteran fra Første Verdenskrig og blev hurtigt Hitlers yndlingsgeneral. Men var han nazist og reelt den helt, som propagandaen gjorde ham til? Hvorfor besøgte han Danmark, hvad var ”Atlantvolden” egentligt for en størrelse, og hvilken rolle spillede Rommel i det enorme bunkerbyggeri? Hvilken konkret betydning fik Rommels besøg i Danmark, og hvor købte han mon den sidste julegave til sin kone?

Foredraget rundes af med nogle refleksioner over, hvorledes synet på Rommel særligt i de senere år har været under forandring. Skal vi i dag se ham som krigshelten ”ørkenræven”, eller har han snarere været en propagandafigur, der bl.a. skulle vise ”Atlantvoldens” uindtagelighed gennem bl.a. et inspektionsbesøg i Hirtshals? Eller bør vi forstå Rommels betydning for eftertiden ud fra andre parametre?

TILMELDING: Det koster 80 kr. at deltage i arrangementet, hvori der er inkluderet kaffe og kage i pausen. Medlemmer af Museumsforeningen betaler kun 50 kr. for at deltage og det er selvfølgelig muligt at melde sig ind i foreningen ved samme lejlighed. Da der er et begrænset antal pladser, er tilmelding nødvendig til jch@vhm.dk. Foredragsaftenen arrangeres som et samarbejde mellem Museumsforeningen og Vendsyssel Historiske Museum.

Tidspunkt

23. Januar 2024 19:00 - 20:30(GMT+02:00)

Adresse

Det Gamle Rådhus

Torvet 6, 9800 Hjørring

Other Events

Comments are closed.