fbpx
Hjørring Amts Andels Svineslagteri
30. april 2020
Christiansgave
15. maj 2020
Hjørring Amts Andels Svineslagteri
30. april 2020
Christiansgave
15. maj 2020

Vilhelm Carlsen

Redaktør Vilhelm Carlsen bliver født den 5. januar 1850 i Aalborg, og bliver udlært typograf hos sin far på Aalborg Stiftstidende. Som 22-årig bliver Vilhelm  redaktør ved den nye venstre avis Vendsyssel Tidende i Hjørring, som grundlægges af den liberale højskolemand Thomas Bjørnbak. I november 1872 drager Vilhelm til Hjørring, og begynder forberedelserne til udgivelsen af Vendsyssel Tidende. Den 20. december udkommer et prøvenummer af den nye avis, og det første ordinære nummer af Vendsyssel Tidende udkommer den 2. januar 1873 i 300 eksemplarer. I løbet af kort tid stiger oplaget til 500 eksemplarer, og ved Carlsens død i 1914 er oplaget på henved 10.000 daglige eksemplarer.

Vilhelm  arbejder hårdt for avisens succes, og han betegnes som en ildsjæl, der ikke er bleg for at gå til kamp for sine ideer og værdier. Vilhelm Carlsen er lidenskabeligt optaget af at beskrive udviklingen og det økonomiske liv i Vendsyssel, og avisen bliver brugt flittigt til agitation og oplysninger om de sager, han finder vigtige. Vilhelm vil igennem det trykte ord formidle viden, oplysning og fællesskaber til almindelige mennesker, og dermed rejse den danske almue. Vendsyssel Tidende kan beskrives som en slags folkehøjskole, som når ud i mange hjem, og bringer den nyeste viden med sig.

Som redaktør er Vilhelm en foregangsmand, og er på forkant med udviklingen indenfor avisverdenen. Det gør blandt andet Vendsyssel Tidende til den måske første avis i Danmark – ja hele Norden – som bringer et pressefoto. Det sker den 20. juli 1889 med et billede af polarforskeren Fridjof Nansen.

Vilhelm Carlsen dør den 13. juni 1914, og ved begravelsen den 20. juni er det meste af Hjørring mødt frem for at vise byens redaktør den sidste ære. Det viser tydeligt, hvor stor indflydelse og betydning redaktør Carlsen har haft for Hjørring og Vendsyssel i de 42 år han er redaktør af Vendsyssel Tidende.

Tekst: Cecil Andersen. Illustration: Vilhelm Carlsen, omkring 1900. Historisk Arkiv, VHM.