Håndarbejde fra Vendsyssel Historiske Museum

I Vendsyssel Historiske Museums samlinger er der mange fine tekstiler. En del af dem er smukke håndarbejder, der fortæller om, hvordan man klædte sig til hverdag og fest i gamle dage. På landet var det skik og brug, at man selv fremstillede sit tøj. Husmoderen sad således sjældent med ledige hænder, men strikkede tøj til husstanden.

I udstillingen har vi valgt nogle typiske tekstiler fra samlingen, der er blevet nyfortolket i samarbejde med strikkedesigneren Marianne Isager. Udstillingen præsenterer således både det oprindelige håndarbejde og den moderne fortolkning sammen med en række smukke, tidstypiske genstande, der er blevet brugt til at strikke, hækle eller spinde garn med gennem tiden. Her er alt fra den klassiske spinderok til smukt udskårne hæklenåle i ben.

Har man lyst til selv at gå i gang med at sysle til enten sig selv eller hele familien, kan opskrifterne købes i museumsbutikken. Der er mange forskellige modeller at vælge imellem, afhængigt af, om man har brug for strømper, grydelapper, tørklæder, livstykker eller sågar den tidligere museumsleders klassiske uldsweater.