Særudstilling : 50året for M/S Skageraks forlis

Udstillingen er åben fra d. 7. september og indtil d. 23. oktober

På Cirkuspladsen (Jernbanegade) i Hirtshals, 100 m fra Hirtshals Museums.

Tirsdag til søndag, kl. 12 - 17.


Et af de mest dramatiske forlis i nordisk skibshistorie fandt sted 7. september 1966, da færgen M/S Skagerak under helt ekstreme vejrforhold gik ned på ruten Kristiansand – Hirtshals.

Men det blev også et af de mest lykkelige, da alle på nær én af de 144 ombordværende slap fra det med livet i behold. I dagene og årene efter forliset blev begivenheden omtalt som et mirakel, men I dag ved vi, at miraklet kun indtraf fordi en lang række nordjyske mænd og kvinder den dag satte alt til side for at udrette det umulige.

Vendsyssel Historiske Museum åbner, på 50 års dagen for forliset, en udstilling der fortæller historien om både forliset og redningsaktionen. Oplev beretningen om, hvordan det ’synkefrie’ skib kunne forlise, og lær mere om de utallige skæbner, der den dag blev knyttet sammen til en utrolig fælles historie. En historie, der stadig sidder dybt i både de overlevende og i de personer, der hjalp dem, både til lands, til vands og i luften.

På åbningsdagen vil det være muligt at møde både overlevende og redningsfolk fra Skageraks forlis. Mød blandt andre piloterne, der for første gang den dag, satte de store Sikorsky redningshelikoptere i aktion. Helikopterne havde længe stået klar, men var aldrig taget i brug. Men den dag viste helikopterne, og især de folk der fløj dem, deres værd ved at redde hele 69 mennesker, der blev kastet på må og få blandt kæmpebølgerne. Om bord på Skagerak var også en hel 7. klasse, som endnu mødes og mindes den dag i dag. Flere af dem er ligeledes til stede på åbningsdagen.

Skageraks forlis står prentet i tusinder af danskeres hukommelse. I arbejdet med at etablere udstillinger er vi på Vendsyssel Historiske Museum blevet fuldkommen overvældede over de mange hundreder af henvendelser vi har modtaget fra hele Danmark. Henvendelser fra de, der var med, og som stadig mindes Skagerak M/S på både godt og ondt.

Vi er stolte over at kunne præsentere historier og genstande fra så stor en begivenhed, og indbyder både presse og alle interesserede til at dele dagen med os. Åbningen foretages af tidligere borgmester Knud Størup.

Udstillingen står til slutningen af efterårsferien. På nær mandag er der åbent dagligt kl. 12 – 17. Der er entre.