TEKNISK SKOLE
Adresse: Dronningensgade 32, 9800 Hjørring
Opført:1891
I Hjørring tog stiftelsen Arbejderforeningen i 1863 initiativ til Teknisk Skole, som var en ren håndværkerskole. Den første blev placeret i en almindelig folkeskole. Der var stor interesse. Via donationer til en byggefond kunne byggeriet gå i gang, efter at en byggegrund var blevet stillet til rådighed af kommunen i Dronningensgade.
Hack Kampmann tegnede bygningen, der afspejler hans historiske inspiration. I årene 1884-1886 havde han været på en af sine store europarejser, hvor han blev inspireret af forskellige perioders stilarter.
Mange bygningsdetaljer er bevarede, og man ser tydeligt, at Kampmann i samme periode arbejdede med Landsarkivet i Viborg og brygger Jacobsens privatbolig i Valby - to meget ikoniske bygninger, dog i en anden liga.
Gesimserne, de buede vinduer og udsmykningerne, som også kendes fra disse bygninger, forefindes således i forenklet form i Teknisk Skole. Et kig ind ad hoveddørens glasparti viser de fine buegange til trappeopgangen.
Teknisk Skole havde oprindelig et fint spir over hovedindgangen, som ikke er der mere. Desværre har man også valgt at erstatte de oprindelige sprossevinduer med nogle enklere og sikkert billigere vinduer.
Bemærkelsesværdig er de grønglaserede sålbænke under vinduerne og den flotte hovedtrappe i granit med gesvejsninger i smedejern og smukt udskårne gelændere i egetræ, som fører op til hovedindgangen. De holder trods tidens tand og fortæller om byggeriets kvalitet. Over døren er ”TEKNISK SKOLE 1891” udhugget i sandsten.
En større tilbygning på bagsiden af bygningen er tilføjet i 1904, den er tegnet af en anden af byens fremtrædende arkitekter, Hans Vejby Christensen, der var lærer (1895-1906) og forstander (1910-1945) her. Stilmæssigt er denne bygning dog mindre gennemført. Baghuse havde lavere status, men man bemærker, at både årstal og TS-logoet er smukt sammenslyngede og tilføjet som murbindere. Bygningen er senere anvendt til anden form for undervisning, bl.a. voksenuddannelse, og siden til privat virksomhed.
Kilder:
- Johan Bender: Arkitekt Hack Kampmann. Aarhus, 2014.
- Horn: Hjørring i Fortid og Nutid. Hjørring, 1943.
- Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum, Hjørring.
Projekt ”Synliggørelse af Hack Kampmann og hans bygninger i Hjørring Kommune” er lavet af bysbarn og landskabsarkitekt Charlotte Helsted i samarbejde med FBL - Hjørring, Hjørring Kommune og Vendsyssel Historiske Museum.