Post- og Telegrafstationen i Hjørring var muligvis den første bygning, Hack Kampmann opførte til de funktioner. I det fornemme indgangsparti kunne man i romertal læse, at den stod færdig år 1900. Da flyttede Post- og Telegrafvæsenet i egen bygning efter at have haft lokaler i stationsbygningen.

Seks år tidligere opførte Kampmann ganske tæt på posthuset en bygning for Sparekassen for Hjørring og Omegn. Den er i høj grad præget af historicistiske elementer, mens posthuset er mere nøgternt og myndigt i sit udtryk og meget funktionelt i det overordnede greb.

Bygningen står i blank rødstensmur med enkelte diskrete bånd, hvor gule sten indgår. Den kongelige etats pragt blev særligt udtrykt i indgangsdørens sandstensindfatning og en indmuret brevkasse, der ej længere findes på bygningen.

Huset består af et tværhus med to fløje i hver sin retning forskudt for hinanden, så de danner et hjørne af Banegårdspladsen. Posthuset blev placeret i den fløj, der ligger i forlængelse af jernbanestationen og tættest på jernbanen og telegrafstationen i den anden fløj fjernest fra banen. 

Indgangspartiet, der var fælles for begge funktioner, ligger i hjørnet af Banegårdspladsen og fører ind i tværhuset. Den flotte sandstensportal indeholdt i sin stærkt udsmykkede overligger to ovale blændinger – til venstre med postvæsenets skjold og til højre med telegrafvæsenets. Så var man orienteret om, til hvilken side man skulle gå, alt efter ens ærinde.

Bygningen var opført i to etager med delvis udnyttet tagetage. Førstesalen var indrettet med to lejligheder til henholdsvis postmesteren og telegrafbestyreren.

Bygningen er flere gange blevet ombygget indvendigt; men den store udvendige forandring kom, da P&T Bygningstjenesten i Aarhus tog fat med tilbygninger i 1979 – formodentlig på grund af pladsmangel.

Posthusfløjen blev nu forlænget mod stationen, og hjørnet bag telegraffløjen blev godt og vel udfyldt af tilbygning. De oprindelige dannebrogsvinduer blev udskiftet med den nuværende model. Selv om Bygningstjenesten lod sig inspirere af Kampmanns materialer og volumener og samtidig gjorde det tydeligt, hvor der var bygget til, mistede bygningen sin balance mellem myndighed og elegance og blev noget tung.

I 1987 påbyggede man uden respekt for bygningens arkitektur et vindfang. Den pondus, de dekorative elementer tilførte den nyopførte bygning, er borte. Den fornemme indgangsudsmykning forsvandt i 1967. Ved samme lejlighed forsvandt også en fin og morsom indbygget brevkasse, som sad, hvor det runde skilt med QR-koden, der markerer, at der er tale om en af Kampmanns bygninger, i dag sidder.

I 2010 lukkede postekspeditionen i posthuset, og siden blev også postdistributionen flyttet til en anden adresse. Bygningen har siden rummet bl.a. et genoptræningscenter. I dag (2024) er bygningen privatejet. Der er en høreklinik i en del af den, mens resten står ubenyttet hen.

Kilder:

  • Niels Bendsen: Post i Vendsyssel. Hjørring, 1975.
  • Hjørring Kommunes byggesagsarkiv.

Projekt "Synliggørelse af Hack Kampmann og hans bygninger i Hjørring Kommune" er lavet i et samarbejde mellem initiativtager og arkitekt Charlotte Helsted, FBL Hjørring, Hjørring Kommune og Vendsyssel Historiske Museum.