Som én af de ca. 500 sparekasser, der blev grundlagt i løbet af 1800-tallet, har også sparekassen i Hjørring bidraget til, at mindrebemidlede fik mulighed for at starte en opsparing. Stueetagen var indrettet med kontorer og banklokaler, og det er sandsynligt, at sparekassebestyreren og hans familie har boet på de øverste etager.

I 1938 blev bygningen forladt, da en ny sparekasse, Sparekassen Nordjylland, netop var opført i Østergade. Den tidligere sparekasse fungerede i en årrække som dommerkontor, hvilket stadig antydes af inskriptionen over indgangsdøren, der ikke er original.

Det håndværksmæssige overskud og de gennemarbejdede detaljer er tydelige i bygningen. Bindingsværk og mønstertavl i kvistene og gesimsens buede relief er eksempler på dette. Ligeså er facadebånd og den rigt ornamenterede portal.

Figurative dekorationer er tidstypiske og måske humoristiske detaljer. Her kan nævnes hundehovedet af en broholmer over indgangsportalen, der formentlig tilhørte billedhugger Karl Hansen Reistrup og var udført af samme. Reistrup var en livslang partner til Kampmann og udførte mange af Kampmanns bygningsdekorationer.

I dag fremstår Sparekassen med mange af de oprindelige fine træk i murværk, facadeudsmykninger og overordnet udtryk. Der er dog sket mindre ændringer ved bl.a. indgangspartiet, træværk på kvistene, og de oprindelige filigranagtige spir på taget er fjernet. En nyere bygning er sammenbygget med den oprindelige, hvor der tidligere var en have i tilknytning til huset.

Af andre bygninger fra denne periode og stilmæssige familie kan nævnes Landsarkivet for Nørrejylland i Viborg fra 1891 samt Brygger Carl Jacobsens egen villa på Carlsberg, som Hack Kampmann tegnede i 1892.

Kilder:

  • Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum, Hjørring.
  • Dansk Arkitektur Center, https://dac.dk
  • Det Kgl. Biblioteks samling af arkitekturtegninger, kb.dk.
  • FBL-Hjørring, http://www.fblihjoerring.dk/
  • Søren Vadstrup: Huse med sjæl. København 2004. ss. 90-109.

Projekt "Synliggørelse af Hack Kampmann og hans bygninger i Hjørring Kommune" er lavet i et samarbejde mellem initiativtager og arkitekt Charlotte Helsted, FBL Hjørring, Hjørring Kommune og Vendsyssel Historiske Museum.