fbpx

Oktober, 2021

ons.20Okt.10:0016:00Kartoffeldag10:00 - 16:00 Landskabs- og landbrugsmuseet

Beskrivelse

Kom til Kartoffeldag i Mosbjerg.

Snart banker ferien for landets skolebørn på døren, og så står den for manges vedkommende bl.a. på hyggelige ture i skoven for at nyde den friske luft og efterårets smukke farver og måske en kop varm kakao og hjemlig hygge bagefter. Faktisk har mange skolebørn holdt ferie i uge 42 helt siden 1800-årene. Dengang bød ferien dog ikke på afslapning, men derimod på lange og hårde arbejdsdage i kartoffelmarkerne, når de mange små rodknolde skulle høstes fra den mørke muld.

Kartoflen spiller ligeledes hovedrollen, når Vendsyssel Historiske Museum igen i år slår dørene op for den årlige Kartoffeldag onsdag d. 20. oktober, i skolernes efterårsferie på Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg fra kl. 10 til 16. Dagen er kulminationen på årets arbejde i markerne og i køkkenhaven ved Husmandsstedet, da det er på denne dag, hvor kartoflerne og roerne i marken og grøntsagerne fra køkkenhaven skal op af jorden og videre ud til forbrugerne – nemlig museets gæster.

Kartoffeldagen er en god og festlig afslutning på meget af det arbejde, der har været udført helt siden foråret, og mange af museets gæster har det da også som en årlig tradition, at de skal i marken med børn og børnebørn for at grave kartofler op og deltage i de mange andre aktiviteter på museet, hvoraf mange selvfølgelig involverer kartofler.

Her kan man besøge familierne i husmandsstedet, der laver smagsprøver på gammeldags kartoffelretter, man kan studere gamle kartoffelsorter, lave kartoffeltryk, smage frisklavede kartoffelchips, skyde med kartoffelbøsse, bygge kartoffeltårne, se kartoffelskrælningskonkurrence, høre om kartoflens historie og se tegnefilmen ”Eventyret om den vidunderlige kartoffel”.

Der er selvfølgelig også mange andre efterårsaktiviteter på Kartoffeldagen. Man kan skære sin egen roelygte, lave hyldefløjter, bage snobrød ved bålet, se på gamle landbrugsmaskiner, halmbinding, overvære Bilauget arbejde med honning, presse sine medbragte æbler til most, der fragtes hjem i egne medbragte beholdere og meget meget mere.

Efter sidste års aflysning af kartoffeldagen glæder såvel frivillige som ansatte sig alle rigtig meget til at byde velkommen til Kartoffeldag i Mosbjerg igen, hvor der venter nogle hyggelige timer i den friske luft kl. 10-16.

Vi gør opmærksom på, at Kartoffeldagen ikke afholdes over to dage, men KUN onsdag d. 20. oktober.

Program for Kartoffeldag 2021

Kl. 10.00:      Aktiviteter åbnes

Kl. 10.30:      Kartoflen gennem tiderne. Ca. 20 min. Fortælling af Anne Dorthe Holm, museumsdirektør. Mødested: på gårdspladsen.

Kl. 11.00:      Tur med naturvejlederen i æblelunden. Ca. 15 min. Mødested: Indgangen til æblelunden.

Kl. 11.15:      En god fortælling. Lyt til en god historie i lyset af ilden ved pejsen i Laden (NB: mest for børn)

Kl. 11.30:      Bilauget fortæller om bier og arbejdet i bigården. Mødested: Ved pejsen i Laden. Ca. 20 min.

Kl. 12.00:      Tag med Arkæolog Sidsel Wåhlin ind i det usynlige kulturlandskab ved Mosbjerg. Ca. 60 min. Mødested: Ved æblelunden.

Kl. 13.00:      Rød mod blå i kartoffelskrælningskonkurrence på tid i anledning af det forestående kommunalvalg foran husmandsstedet.

Kl. 13.00-15.00:                 Ponyridning ved hytterne. 20 kr.

Kl. 13.30:      Tur med naturvejlederen i æblelunden. Ca. 15 min. Mødested: Indgangen til æblelunden.

Kl. 13.50:      Kartoflen gennem tiderne. Ca. 20 min. Fortælling af Anne Dorthe Holm, museumsdirektør. Mødested: på gårdspladsen.

Kl. 14.15:      Bilauget fortæller om bier og arbejdet i bigården. Mødested: Ved pejsen i Laden. Ca. 20 min.

Kl. 14.30:      En god fortælling. Lyt til en god historie i lyset af ilden ved pejsen i Laden. (NB: mest for børn)

Kl. 15.00:      Efterårets sange. Fællessang foran husmandsstedet.

Kl. 16.00:      Kartoffeldagen slutter.

 

Klokkeslæt: Kl. 10.00-16.00

Adresse: Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg, Jerupvej 613, 9870 Sindal

Pris: 50 kr. (Børn gratis)

Fordelspris: 40 kr.

Arrangør: Vendsyssel Historiske Museum.

Tidspunkt

(Onsdag) 10:00 - 16:00

Adresse

Landskabs- og landbrugsmuseet

Jerupvej 613, Mosbjerg, 9870 Sindal

Pris

50 kr. (Børn gratis)

Comments are closed.

X