fbpx

Juni, 2021

søn.06Jun.10:0020:30European Bunker Day10:00 - 20:30 Bunkermuseet

Beskrivelse

Beskrivelse: I slutningen af maj og begyndelsen af juni sættes der hvert år internationalt fokus på den fælles europæiske historie, som levnene fra Atlantvolden repræsenterer. Det sker gennem afholdelse af ”European Bunker Day”, hvor forskellige arrangementer finder sted på bunkermuseer i Norge, Danmark, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig og på Kanaløerne. For Danmarks vedkommende deltager Vendsyssel Historiske Museum sammen med Museum Thy og Nordjyllands Kystmuseum i og med at disse museer alle har museumsafdelinger indrettet i tyske forsvarsanlæg fra 2. Verdenskrig.

Adresse: Se program

Pris: Se program

Arrangør: Se program

Program for European Bunker Day

Kl. 10.00 er der omvisning på Bunkermuseet Hirtshals v/Chrestina Dahl fra Fyret 2, 9850 Hirtshals. Turen koster 50 kr.

På denne tur skal vi rundt i det gamle tyske 10. Batteri, og der vil her blive fortalt om, hvordan udviklingen i krigen på de fjerne fronter afspejlede sig i udbygningen af forsvaret i Hirtshals, hvor Hirtshals Havn, der var et vigtigt led i forsyningslinjerne til Norge, skulle beskyttes. Ligeledes vil der blive fortalt om hverdagen for såvel de tyske soldater, for de lokale, der fik tyskerne tæt ind på livet som for de talrige danskere, der arbejdede på den byggeplads, som forsvarsanlæggene jo også var. Vi går en tur i området og ser på såvel kanonstillinger, som ammunitionsbunkere, løbegrave, køkkenbunker, hospitalsbunker og originale tyske malerier i bunkerne.

Kl. 13.00 kan du tage på omvisning på Bangsbo Fort v/ Kenneth Kristensen med start fra Understedvej 21, 9900 Frederikshavn. Turen er gratis.

Allerede i april og maj 1940 placerede den tyske marine kyst- og luftværnsbatterier på de høje bakker syd for Frederikshavn. Deres opgave var at sikre den vigtige havn og indsejling til samme. I forbindelse med opbygningen af Atlantvolden fra 1942 blev batterierne på bakken, som samtidigt blev udvidet med radarstation og kommandoenheder, udbygget med 70 betonanlæg. I 1945 valgte det nye danske søværn at genanvende hele befæstningen til at sikre anvendelse af samme havn. Gå med guide på rundvisning under jorden i nogle af fortets mange bunkere. Få historien om det enorme befæstningsanlæg og hvordan det indgik i Atlantvolden.

Kl. 14.00 begynder en omvisning i Løkken v/Per Brønnum Wilhelmsen fra Løkken Kirke, Præstevangen 2, 9480 Løkken. Turen koster 30 kr.

I Løkken fortælles om den tyske besættelse og de bygninger, der blev brugt som kaserner. Forudsætningen for Atlantvolden gennemgås, og selve byggeriet med dansk arbejdskraft omtales. Rommels inspektion i 1943 nævnes og hans rapport til Hitler. De tyske flygtninge og hjemstavnsfordrevne og deres skæbne. Der inddrages autentiske beretninger om dem. De danske bunkere/beskyttelsesrum gennemgås og CB tjenesten i den forbindelse omtales. Det tilrettelæggers som en vandring fra Løkken Kirke ud til bunkerne og rundt i byen. En tur på ca. 3,5 km.

Kl. 14.00 er der omvisning i de ellers aflåste og utilgængelige bunkere i Hanstholm v/Jens Andersen fra Molevej 29, 7730 Hanstholm. Turen er gratis.

Kl. 17.00 er der omvisning i Batteri Bunken Skov v/Kenneth Kristensen fra Rastepladsen ved Bunken Strand Camping, Ålbækvej 288, 9982 Ålbæk. Turen er gratis.

Batteri Bunken Skov er historien om et af de meget små og næsten usynlige befæstningsanlæg i den tyske Atlantvold i Nordjylland. Batteriet blev opført sent i krigen, og i en udførsel der var meget beskeden i forhold til de almindelige anlæg. Egentlig er historien omkring batteriet ret mager og nogen vil endda sige uinteressant. Der er dog en ting der kan ændre den holdning, nemlig et besøg på batteriet i dag. Med historien fortalt og oplevelsen af de små betonanlæg, bevarede løbegrave og fundamentboltene til batteriet kanoner som stadigvæk stikker op af betonen, bliver batteriet betydning lige så væsentlig som for de store anlægs vedkommende. Og så ligge det hele gemt i en enestående natur, hvor det i dag er svært at forholde sig til en krig for mange år siden. Sidst men ikke mindst blev der udført et 1. klasses dansk spionagearbejde da tyskerne byggede batteriet. Alt det vil Formidler ved Kystmuseet, Kenneth Kristensen, fortælle om på denne bunkertur.

Kl. 19.00 er der omvisning i Skibsbylejren v/ Jens Gerstrøm fra P-pladsen overfor Politihundeforeningens klubhus på Ulvkjærvej 113, 9800 Hjørring. Turen koster 50 kr. og tilmelding er nødvendig til bunkergruppen@vhm.dk

Få dage efter besættelsen af Danmark d. 9. april 1940 begyndte den tyske marine at opstille lytte- og pejleapparater ved Skibsby. Det blev begyndelsen til Marine Peil Hauptstelle, Hjörring – den eneste hovedpejlestation i Danmark. Efterhånden fik man også en omfattende udviklings- og forsøgsvirksomhed i Skibsby. Lejren blev beskyttet af en pansergrav, minefelter, pigtråd, antiluftskyts, kanoner og maskingeværer. På turen fortæller vi om pejlerne og bunkerne. Turen er på 3 km.

Tidspunkt

(Søndag) 10:00 - 20:30

Adresse

Bunkermuseet

Fyret, 9850 Hirtshals

Comments are closed.

X