Ane Elisabeth Rasmussen
27. september 2024Margrethe Gaardbo
27. september 2024Kirstine Lund
(1852-1948)
Fotograf
![](https://vhm.dk/wp-content/uploads/2025/01/B51.415-1885-scaled.jpg)
Kirstine Lund i 1880erne. Kirstine Lunds Atelier/Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum.
I 1852 fødes Kirstine Thomine Berthelsen i Løkken. Som 21årig bliver hun gift med Carl Frederik Christian Lund, der er manufakturhandler. Parret får tre piger sammen.
Pga. sin mands fejlslagne investeringer i 1870erne må Kirstine Lund bidrage til familiens forsørgelse og etablerer en farvehandel i 1879. At blive selvstændig erhvervsdrivende som kvinde var på dette tidspunkt ikke hverdagskost.
Omkring 1880 rejser Carl til Amerika og efterlader sin familie i Vendsyssel. Det ser ud til, at familien var splittet, da Carl Lund udvandrede, måske pga. familiens økonomiske problemer. Kirstine og døtrene genser ham da heller ikke. I 1885 dør han som en nedbrudt mand i USA. Kirstine Lund gifter sig aldrig igen.
Efter Carls udvandring fortsætter de økonomiske vanskeligheder for Kirstine. To af døtrene må sendes i pleje hos familiemedlemmer. Kun den yngste bliver hos sin mor i Løkken, som kæmper for at få etableret et økonomisk livsgrundlag.
Kirstine Lunds forretning udvides i 1882 med et fotoatelier. At være fotograf var i samtiden et respektabelt erhverv for en kvinde, der også kunne blive en profitabel indtægtskilde, da fotografering på denne tid stadig var en luksus. Det var derfor en profession, som var oplagt for enlige og enker, og man regner med, at mellem en fjerde- og en tredjedel af landets fotografer i de to sidste årtier før århundredeskiftet var kvinder.
I 1884 bliver det muligt for Kirstine Lund at få de to ældste døtre hjem. Hun er enke, enlig mor og godt på vej til at blive en succesfuld forretningskvinde, hvilket var noget af en bedrift i hendes samtid.
![](https://vhm.dk/wp-content/uploads/2025/01/Dn00883.jpg)
Kirstine Lund med døtrene Petra, Agnes og Ella, ca. 1888. Kirstine Lunds Atelier/Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum.
I 1884 flytter Kirstine Lund fotoatelieret til Hjørring – i første omgang i et lejet lokale. Her er der et større kundegrundlag. I løbet af 1880erne blomstrer forretningen, lokalerne udvides i 1888, og samme år antages hendes senere efterfølger Helga Andersen som lærling. Året efter får Kirstine Lund næringsbrev som selvstændig fotograf.
Når Kirstine Lund etablerede sig i Jernbanegade, har det næppe været et tilfældigt valg. Det var her, Hjørring udviklede sig mest, efter at jernbanen var kommet til Hjørring i 1871, og gaden blev anlagt for at forbinde byens centrum med den nye station. Her opstod et rigt forretningsliv. Ja, endda nogle for den tid nymodens erhverv som byens første tandlæge, Jørgen Jacob Lønborg Friis, og denne kvindelige fotograf Kirstine Lund kunne skabe sig gode forretninger med voksende kundegrundlag, som ikke mindst skyldtes, at folk fra oplandet nu lettere kunne rejse til staden med toget, få ordnet deres tænder og blive foreviget hos fotografen.
![](https://vhm.dk/wp-content/uploads/2025/01/DN23078.jpg)
Banegårdspladsen med hjørneejendommen Jernbanegade 24, som Kirstine Lund lod opføre, før 1910. Kirstine Lunds Atelier/Historisk Arkiv, Vendsyssel Historiske Museum.
Beliggenheden er derfor i top, da Kirstine Lund i 1896 lader den markante hjørneejendom over for stationen opføre for enden af Jernbanegade. Her åbner hun sit nye atelier i 1897. Den voksende turisme i Lønstrup har sikkert været en motivation for, at hun to år senere tilmed får etableret et lille atelier i Lønstrup, som hun også anvender som sommerbolig. Også her er der et stort kundegrundlag af badegæster, der skal have et minde med hjem fra sommerferien.
Som 58årig afhænder hun i 1910 den fortsat blomstrende fotografvirksomhed til sin tidligere lærling Helga Andersen (1871-1965), der driver den frem til 1935. Hun efterfølges af Ida Madsen og Asta Jarlund, der i en årrække har været medhjælpere og viderefører firmaet indtil 1969, hvor det lukker. På dette tidspunkt er der blevet taget 125.000 fotos! Virksomhedens fotografprotokoller og negativsamlingen er siden blevet afleveret til Historisk Arkiv ved Vendsyssel Historiske Museum. Kirstine Lund dør som 95årig i 1948.
Du kan opleve nogle af Kirstine Lunds fotografier og se udstillingen ”I skyggen” om de første kvindelige fotografer på Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring.
Tag på en rejse gennem Vendsyssels historie!
Blot 100 meter herfra finder du Vendsyssel Historiske Museum, hvor vi i over 135 år har fortalt historierne om vores fælles vendelboske arv. Udforsk de store udstillinger og hør de mange spændende fortællinger, der bringer fortiden til live. Smut over til Museumsgade og oplev historien – vi glæder os til at byde dig velkommen!