DETEKTOR - SKROT, SKRAMMEL OG SKATTEFUND

Når efteråret kommer, og bondens plov har vendt mulden, så kan man se dem på marker og i enge: Detektorfolket.

Støt og roligt vandrer de, med en koncentreret mine og nedadbøjede hoveder, mens de lytter til metaldetektorens knurren.

Når det rigtige signal lyder, stopper de op, tjekker efter og finder spaden frem.

Siden 1970’erne har metaldetektoren vundet stor udbredelse, og særligt i det sidste årti er metaldetektering blevet en folkesport. Hvert år kommer der fund ind på de danske museer i tusindtal.

På hver sin måde fortæller de gode historier om svundne tider.

Det er en vigtig fritidsbeskæftigelse, der er med til at redde et stykke dansk kulturarv for eftertiden.

Det vil vi gerne sætte fokus på, og derfor har vi i denne udstilling udvalgt en række detektorfund fra de forgangne år, der alle på deres måde fortæller en god historie.

Udstillingen kan ses indtil d. 29. december 2017.

Historier og genstande fra udstillingen:

Et dragtspænde fra overgangen mellem vikingetid og middelalder

Af og til kommer der en detektorfører ind på museet og indleverer en såkaldt urnesfibel. Det er et dragtspænde med en helt særlig udformning. Stilen er opkaldt efter de enestående træskærerarbejder på Urnes-kirken i Sognefjorden i Norge og bliver betragtes som en overgangsform mellem vikingetid og ældre middelalder (1000-tallet). De kendes i mange forskellige former og størrelser - og vi har et par stykker udstillet i "DETEKTOR - skrot, skrammel og skattefund" - så kig indenfor på museet og se de fantastiske fund!