Kartoffelopskrifter

32 - Kartoffelopskrifter

32 - Kartoffelopskrifter b

I efterårsferien i uge 42 blev der traditionen tro afholdt Kartoffeldag på Landskab- og landbrugsmuseet i Mosbjerg.

Og interessen for kartoffel var til at føle på. Vi havde printet en stor stak kartoffelopskrifter, men de gik som varmt brød kartoffel, og lovede på dagen, at opskrifterne ville blive tilgængelige på hjemmesiden. Opskrifterne følger herunder:

 

Kartoffelkage

2 mellemstore kogte kartofler
125 g smør
125 g melis
3 æg
3 spsk. kakao
175 g mel
2 tsk. bagepulver
½ dl. mælk

Smør og melis røres sammen og æg tilsættes et af gangen. Kartoflerne moses med en gaffel og tilsættes sammen med mel, kakao, mælk og bagepulver. Bages 30-35 min. ved 175 grader i mindre bradepande. Pyntes evt. med glasur.


 

Varm kartoffelsalat

¾ kg. faste kogte kartofler
2 mellemstore løg
50 g. smør
1½ dl. vand
¾ dl. eddike
1½ spsk. sukker
1 tsk. salt

Kartofler og løg skæres i skiver. Bring smør, vand, eddike og krydderier i kog. Kog løgene møre heri. Varm til sidst kartoflerne med.


 

Kartoffelsuppe

Ca. 10 kartofler
1½ l. vand
3-4 gulerødder
1 suppekvist (porre + rodpersille)
1 stk. selleri
1 suppeterning (kan udelades)
Evt. kød- og melboller
1 dl. fløde

Kartofler koges med gulerødder, suppekvast og et stykke selleri (evt. en bouillontegning) i 1½ liter vand.
Når kartoflerne er møre, tages grøntsagerne op og suppen jævnes med kartoflerne. Gulerødder snittes og kommes i evt. sammen med kød- og melboller. Lige før servering tilsættes 1 dl. piskefløde.
Salt efter behag.


 

Sandmysser

125 g. smør
125 g. sukker
½ æg
250 g. kartoffelmel
65 g. mel
1 tsk. vanille

Smør, sukker og æg røres sammen. Kartoffelmel, mel og vanille tilsættes. Dejen trilles til kugler og trykkes flade med en gaffel. Bages ved 200 grader i ca. 8 minutter.